Wat doet een mondhygiënist?

Waarom gaat u naar de mondhygiënist?
Uiteraard is het verstandig om zo jong mogelijk én regelmatig naar een mondhygiënist te gaan voor een preventieve behandeling.
Maar juist in de volgende gevallen is een bezoek aan te raden:

  • als uw tandarts of andere zorgverlener dat adviseert
  • Als u wel eens last heeft van gevoelig en/of bloedend tandvlees
  • als u problemen in uw mond wilt voorkomen en
  • zelf wilt werken aan een gezonde en frisse mond
  • als u tandsteen of aanslag op uw gebit heeft
  • als u regelmatig nieuwe gaatjes krijgt
  • als u regelmatig een vieze smaak en/of slechte adem heeft
  • als u gevoelige tandhalzen of teruggetrokken tandvlees heeft
  • wanneer uw tanden of kiezen los gaan staan
  • als u voorlichting wilt over voeding, gaatjes en slijtage van het gebit
  • poetsles voor ouder en kind (bij kinderen onder de 10 jaar)
  • poetsles voor kinderen (bij kinderen boven de 10 jaar)

Controleer voor alle zekerheid uw zorgverzekering. Om niet voor verrassingen te komen staan, doet u er goed aan bij uw zorgverzekeraar te informeren
onder welke voorwaarden de zorg van de mondhygiënist wordt vergoed.

Gezond tandvlees ligt strak om de tanden en kiezen heen, is mooi roze van kleur en bloedt niet. De wortels van uw tanden of kiezen zitten door middel van  vezels in uw kaakbot vast. Het kaakbot zorgt samen met het tandvlees en de vezels voor het houvast van uw tanden en kiezen.  Tussen uw tand en tandvlees zit een kleine ruimte, de pocket. In een gezonde situatie is deze pocket hooguit 3mm diep en bloedt niet bij aanraking, zoals bij poetsen, eten of door een tandheelkundige instrument.

Tandplaque, tandsteen en aanslag
Wanneer u wat gegeten of gedronken heeft vormt zich op de tanden en kiezen een dun laagje tandplaque.
Als dit laagje langer dan 24 uur op de gebitselementen aanwezig is, is de samenstelling zo veranderd dat door de aanwezigheid van bacteriën en afgifte van schadelijke stoffen, het tandvlees ontstoken raakt. Wanneer gedurende langere tijd dit laagje op de gebitselementen blijft zitten, kan de tandplaque door stoffen uit het speeksel hard worden. Het laagje wordt dan tandsteen genoemd. Tandsteen maakt het tandoppervlak ruw. Ook invloeden van buitenaf zoals aanslag van roken, koffie en thee kunnen uw tandoppervlak ruw maken. Op een ruw oppervlak hecht zich weer sneller tandplaque. Er ontstaat een vicieuze circel van plaque, tandsteen en een tandvleesontsteking, die afhankelijk van uw eigen afweer verschillend van aard kan zijn. Echter indien de circel doorbroken wordt door dagelijks de tandplaque volkomen te verwijderen door te poetsen en het reinigen van de ruimte tussen de gebitselementen (interdentaal) door middel van flossen, stokeren en/of rageren, zal er ook geen tandvleesontsteking ontstaan. U kunt zelf door een goede mondhygiëne zorgen dat u alle tandplaque verwijderd, waardoor er geen tandsteen ontstaat.
Is er echter al tandsteen gevormd dan krijgt u deze niet zelf weggepoetst. Uw mondhygiënist zal de tandsteen dan voor u moeten verwijderen.

Gingivitis en parodontits

Als het laagje tandplaque regelmatig langer dan 24 uur op uw gebitselementen zit, kan er indien er suiker in uw voeding zit een caviteit (gaatje) ontstaan.
Er wordt aangeraden niet meer dan 6 eet- en/of drinkmomenten per dag te hebben. De bacteriën, die in de tandplaque zitten,
zetten suikers om in zuren en deze zuren ontkalken de tanden en kiezen, waardoor een caviteit kan ontstaan.
Indien er niet meer dan 6 eet en/of drinkmomenten per dag zijn, heeft het lichaam voldoende tijd om de zuurstoot te herstellen,waardoor er geen caviteit ontstaat.
Als het laagje tandplaque op de tanden en kiezen zit, net tegen het randje van het tandvlees (de gingiva) aan, kan deze ontstoken raken. In de eerste instantie is dit een lichte ontsteking (gingivitis). Het tandvlees is roder van kleur, bloedt bij aanraken en zit wat slapper om de gebitselementen heen. Wanneer u nu weer goed gaat poetsen en interdentaal (tussen de tanden)
gaat reinigen kan deze ontsteking weer volledig overgaan. Echter, wat binnen 24 uur ontstoken raakt, heeft zo'n 1 à 2 weken nodig om weer gezond te worden. Vandaar dat u altijd dagelijks zo goed mogelijk de mond moet reinigen. Blijft de tandplaque langer zitten en wordt deze hard (tandsteen), dan zal afhankelijk van de eigen afweer, het tandvlees zo geïrriteerd raken, dat er een zwaardere ontsteking ontstaat. Het tandvlees zal erger gaan wijken, waardoor er een diepere ruimte ontstaat tussen uw tand en tandvlees. De vezeltjes die uw tand of kies vasthouden gaan verloren, en uiteindelijk kunnen de stoffen die de bacteriën die in de tandplaque zitten uitscheiden voor botverlies zorgen. Als de vezeltjes en het kaakbot afgebroken worden, verliest de tand of kies zijn steun en zal uiteindelijk los komen te staan en tenslotte verloren gaan. Wanneer het kaakbot en de vezels betrokken raken bij de ontsteking, noemen we de tandvleesontsteking parodontitis. De ruimte tussen de tand en het tandvlees die in de gezonde situatie maximaal 3mm diep was, kan nu oplopen tot een pocket van 4 tot 10-12mm. Doordat de tandplaque en tandsteen zich nu onder het tandvlees bevindt kunt u er zelf niet meer bij met poetsen. De mondhygiënist zal de pocket moeten reinigen, voordat er genezing kan plaatsvinden.
 

De behandeling
Bij gingivitits is over het algemeen een behandeling die bestaat uit het geven van een uitgebreide instructie en het verwijderen van de aanwezige tandplaque en tandsteen voldoende. Uw eigen inzet is bepalend voor het herstel.

Bij een dagelijkse goede mondhygiëne wordt uw tandvlees weer gezond en blijft het ook!

Bij parodontitis is de behandeling veel uitgebreider. Eerst wordt er een pocket of parodontiumstatus gemaakt. Hierbij wordt de diepte van de pocket gemeten en genoteerd. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking zullen er een aantal afspraken gemaakt worden. Zowel boven als onder het tandvlees moet de tandplaque en het tandsteen verwijderd worden, en het worteloppervlak wordt gladgemaakt, zodat de vezels makkelijker opnieuw kunnen aanhechten. Bot dat eenmaal afgebroken is, wordt niet meer opnieuw aangemaakt. De nieuwe steun wordt verkregen door de aanhechting van de vezels van het tandvlees. Doordat het bot gedeeltelijk verloren is gegaan is volledig herstel niet meer mogelijk. Wel kan er weer een nieuwe gezonde situatie ontstaan, waarbij het tandvlees weer strak (wat lager) om de tand gaat zitten en het tandvlees weer mooi van kleur is en niet meer bloed. Voordat er een ernstige parodontitis ontstaat, is er een langere tijd nodig. Dit betekent dat ook het herstel langer duurt. Na de eerste behandelingen (de initiële fase) zal er een herbeoordeling volgen, door middel van een nieuwe meting, wordt gekeken hoeveel de pocket in diepte is gereduceerd. Daarna volgt er een nazorgfase, waarbij de behandeling, bestaande uit het verwijderen van plaque en tandsteen, zich eerst om de 3 maanden en later afbouwend naar iedere 6 maanden herhaald. Op het moment dat de pocket weer 3mm diep is, kunt u deze weer zelf reinigen door middel van poetsen en het gebruik van de interdentale middelen, zoals floss, tandenstokers en/of ragers. Het gebruik van deze middelen wordt tijdens de uitgebreide instructie zo goed mogelijk aan u uitgelegd, voorgedaan en zo vaak herhaald totdat u zelf uw gebit optimaal kunt reinigen.

Centraal staat dat een goed resultaat van een behandeling alleen verkregen kan worden indien uw eigen motivatie en inzet van dien aard is, dat er dagelijks een zo goed mogelijke mondhygiëne verkregen wordt. Van uw mondhygiënist mag u verwachten dat zij haar uiterste best doet u daar zo goed mogelijk bij te begeleiden en te ondersteunen.